Det bygges bærekraftige byer og tettsteder rundt om i Norge, og da må også nabolagene være med på utviklingen. Smarte Nabolag bidrar til bærekraft gjennom at de utvikles med et spesielt fokus på klima og miljø. Å sørge for at nabolagene og boligene blir mest mulig arealeffektive og energieffektive er også viktig. I tillegg vil digitale løsninger og delingstjenester bidra til bærekraft.
I et Smart Nabolag skal boligene være arealeffektive og gi best mulig utnyttelse av hver kvadratmeter. Dette er bærekraftig og sørger for at du får et hus med de rommene og den planløsningen som best dekker dine behov.
I et Smart Nabolag vil det, avhengig av prosjektets størrelse og behov, finnes minst én fellesfunksjon for nabolaget. Eksempler på dette er sykkelverksted, smørebod, storkjøkken, badstu, treningslokale, festlokaler, gjesteleilighet etc.
Smart arkitektonisk utforming og gode teknologiske løsninger reduserer energibehovet og energiforbruket i dag og tilrettelegger for framtidige løsninger. Et eksempel på dette er plassering og størrelse av vinduer vurdert opp mot himmelretningen og solen. I tillegg vil det bli valgt de mest egnede teknologiske løsningene for hvert prosjekt.
Smart energistyring gjennom en digital styringssentral som er tilrettelagt for energilagring er et viktig bærekraftig element i Smarte Nabolag. Det betyr at det vil være én eller flere utganger i sentralen for tilkobling av eksempelvis et batteri eller en akkumulatortank. Slik kan egenprodusert energi fra f.eks. solceller, eller energi som kjøpes inn når prisen er lav, lagres for senere bruk i form av strøm i batteri eller varmt vann i akkumulatortank.
Ved å bygge på en måte som legger til rette for utnyttelse av solceller på tak eller vegg, samt med en startpakke som gjør at man begynner å fange sol, tilpasser Smarte Nabolag husene for morgendagen. Vi ønsker å motivere boligkjøpere til å utnytte solenergien og dermed bidra til en bærekraftig fremtid. Boligene vil derfor få installert en startpakke med solcellepanel til en verdi av kr 20 000,- som kunden kan utvides etter eget ønske.
Vertikale eller horisontale kanaler for fremtidige løsninger betyr at det bygges en kanal eller et trekkerør inn i bjelkelag eller innerveggen. Slik kan det trekkes rør og ledninger når det i fremtiden dukker opp ny teknologi, nye løsninger og nye behov. Dette er med på å forenkle en moderniseringsprosess, og sørger for at Smarte Nabolag vil være smarte også i fremtiden.
Ettersom nordmenn i stadig større grad foretrekker elbiler skal Smarte Nabolag være tilpasset dette behovet. Vi vil derfor tilby én ladeboks pr bolig. Smarte Nabolag ønsker også å tilrettelegge for smart lading ved at strøm kjøpes når det er billigst og at belastningen fordeles smart i nabolaget. Eventuell utvidelse til to ladepunkter vil være et tilvalg.
Smarte Nabolag skal ha spesielt fokus på god klimatilpasning av bygningene. Dette innebærer at det skal tas i bruk fersk kunnskap og nye løsninger for å sikre at det ikke oppstår skader på bygningene som følge av større klimapåkjenninger. Men god klimatilpasning er også å ta hensyn til brukskvalitetene ved bygningene, som eksempelvis uteplasser i le for vind, overbygde inngangspartier som skjermer mot nedbør, eller muligheter for å finne skygge mot sterk sol. Klimaet er i endring, og det krever gjennomtenkte løsninger.
Det skal tas i bruk fersk kunnskap og nye løsninger for å sikre god og moderne overvannshåndtering. Det kommer i dag større nedbørsmengder på kort tid enn tidligere, som følge av klimaendringene. Ved å håndtere overvannsproblematikken på en god måte vil man unngå skader på materielle verdier også i fremtiden. Lokale forhold avgjør hvordan dette løses i det enkelte prosjekt.
Arter og økosystemer er under økende press som følge av menneskelig aktivitet. Smarte Nabolag skal ikke bare ta vare på biologisk mangfold ved å trå varsomt fram i byggeprosjektet. Det skal også legge til rette for et større mangfold ved å plante vekster, anlegge små dammer, sette ut fuglekasser eller insektshoteller, eller gjøre andre tiltak som sammen eller alene gir et rikere biologisk mangfold.
God kildesortering starter i hjemmene. Derfor må også hjemmenes utforming være med på å gjøre det enkelt å sortere avfall, mens nabolagene skal være utformet på en måte som gjør kildesortering og avfallshenting enkelt, effektivt og fornuftig. I tillegg skal ikke avfallshåndteringen sjenere beboere, noe som vektlegges i planleggingen og organiseringen av et nabolag.
I Smarte Nabolag har vi troen på at mennesker ønsker å dele og hjelpe hverandre. En digital kommunikasjonsplattform gjør at beboere som ønsker det kan dele og låne, både tid og gjenstander av hverandre, og den kan skape kontakt mellom beboere uansett vær, årstid, livssituasjon og tid på døgnet. Plattformen vil også fungere som en informasjonskanal.
Teknologien kobler alt sammen og gjør det mulig å legge til rette for digitale løsninger i boligene, bidra med delingstjenester og
sørge for at hjemmet er energieffektivt.
Vi ønsker å gi beboerne fellesfunksjoner slik at hver enkelt har tilgang til mer, men behøver mindre. Arealeffektive boliger, fellesområder og fellesfunksjoner bidrar til dette.
Les merGrunnpakke tiltak | Bærekraft | Teknologi | Fellesskap | |
---|---|---|---|---|
God klimatilpasning av bygningen |
||||